Türkiye Yazarlar Birliği'nin 17. Olağan Genel Kurulu Gerçekleştirildi
Resmi Büyütmek İçin Tıklayın!
Türkiye Yazarlar Birliği Genel Merkezi’nde yapılan ve divan başkanlığını AK Parti Konya Milletvekili, TYB üyelerinden Mustafa Kabakcı’nın üstlendiği kongreye; AK Parti İstanbul Milletvekili ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, AK Parti Adıyaman Eski Milletvekili Mahmut Göksu, Server Vakfı Başkanı Mehmet Ali Bulut ve çok sayıda katılımcı iştirak etti.
TYB 17. Olağan Genel Kurulu’nun açılış konuşmasını yapan TYB Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, Türkiye Yazarlar Birliği’nin bu yıl 34. yaşına girdiğine işaret ederek, bu sürenin bir sivil toplum kuruluşu için önemli bir süre olduğunun ve 34 yıl içerisinde gerçekleştirilen faaliyetler ile TYB’nin hep önde ve farklı olduğunun altını çizdi.
TYB’nin Türkiye’de faaliyet gösteren 90578 sivil toplum örgütünden biri olduğunu söyleyen Yavuz, TYB’yi diğer sivil toplum örgütlerinden ayıran vasfın kurulduğu ilk günden beri büyük bir titizlikle uygulanan temel ilkelerinden taviz vermemesi olduğunu ifade etti. Ülkenin içinde bulunduğu yeni anayasa sürecine de değinen İbrahim Ulvi Yavuz, bazı sivil toplum örgütlerinin bir araya gelerek bir platform oluşturduklarını ancak bu platformda TYB’ye yer verilmemiş olmasının sebebinin izah edilemeyeceğini söyledi. “ TYB’nin böyle bir oluşumda yer almaması bizim açımızdan platformun bir noksanlığıdır ve sakat bir durumdur. “ diyerek bütün bunlara rağmen yeni anayasa sürecinde kurum olarak üzerlerine düşen vazifeyi icra edeceklerini ve 24 Nisan 2012 tarihinde Ankara’da “ Anayasa’nın Dili “ üzerine Dil ve Edebiyat Derneği ile birlikte ortaklaşa bir bilgi şöleni gerçekleştireceklerini dile getirdi.
İbrahim Ulvi Yavuz, arkadaşlarından gelen ısrarlı teklifler sebebiyle bir dönem daha genel başkanlığa talip olduğunu belirterek, bundan sonra bu bayrağı genç arkadaşlara devretme niyetini taşıdıklarını vurgulayarak konuşmasını bitirdi.
Daha sonra kürsüye gelen TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan ise, “ 17. Olağan Genel Kurulun bir özelliği de eski üyelerimizden AK Parti Milletvekili Mustafa Kabakcı’nın divan başkanlığını yapıyor olmasıdır. “ dedi.
34 sene önce 1978 yılında TYB’nin bir hayal olarak doğduğunu ifade eden Doğan, 14 kurucu arkadaşın bir araya geldiğine işaret ederek o zamandan bu yana o çeşitliliği korumaya gayret ettiklerini söyledi. D. Mehmet Doğan, bu kurulda oy verecek yazarların bir oy hakkı olduğunu ancak onların arkasında koskoca kütüphanelerin bulunduğu dile getirerek “ onlar ilim ve sanat hayatında âdeta bir kütüphaneyi temsil ediyorlar. “ dedi.
Doğan, konuşmasına “ 34 yıl önce Türkiye’de yazar şu anda tanımlandığı gibi değildi. Bugün TYB camiasını teşkil eden yazarlar daha önce yazarlar camiasının kabul etmek istemediği bir damardan geliyorlardı. Türkiye Yazarlar Birliği, milletimizin dinamizmini temsil ediyor. 34 yıllık faaliyetler de buna örnek olarak verilebilir. “ sözleri ile devam etti.
Arap Baharının siyasi bir hareket olduğunu söyleyen D. Mehmet Doğan, siyasi sistemi değiştirmenin asırlardır bu ülkelerde mümkün olmadığına işaret ederek, “ Arap Baharının temel konusu siyasettir. Yeryüzünde bizim milletimiz kadar ruhuna, kültürüne müdahale edilmiş başka bir millet daha yoktur. 20. asırda hiçbir köklü milletin alfabesi değişmedi. Alfabe değişikliğinin global bir operasyon olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de 1000 yılda oluşan müzik kültürü bile yasaklandı. Arap Baharı siyaset alanında ortaya çıktı. Çünkü kültürel alanda buna ihtiyaç yoktu. “ dedi.
Kültür ve eğitim alanlarında yapılan değişikliklerin çok teknik unsurlar taşıdığına dikkat çeken D. Mehmet Doğan, muhteva konusunun önemini de vurgulayarak, bu konuda çalışmaların yapıldığını ümit ettiklerini ifade etti.
Anayasanın kutsal bir metin olarak düşünülmeye başlandığının altını çizen Doğan, “ anayasayı bu kadar mukaddes bir metin mesabesine yükseltmek doğru mudur? Diğer kanunlar gibi değiştirilen bir anayasa olmalıdır.
Doğan, TYB’nin kendi ihtisas alanında çalışan bir kuruluş olduğuna da işaret ederek, Türkiye’de yapılacak yeni şeylerin TYB’nin çalışma alanına girdiğini belirtti. Sporun çok revaçta oluşuna da değinen D. Mehmet Doğan, “ bugün ayağa, bileğe, bedene yatırım çok. Televizyonda saatlerce yemek programları yapılıyor. Fakat kafaya yatırım yok.” dedi.
D. Mehmet Doğan’dan sonra, Polatlı Belediye Başkanı Yakup Çelik, emek dünyasının önemli isimlerinden Resul Akay, AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan’ın kongre ile ilgili dilek ve temennilerinin ardından Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem söz aldı.
Erdem konuşmasına TYB’nin kültürel alanda yaptığı faaliyetler ile örnek bir kurum haline geldiğini ifade ederek başladı. Sivil toplum örgütlerinin demokratik rejimlerde önemli bir görev taşıdığını söyleyen Ekrem Erdem, “ Türkiye’de demokrasinin gelişmişliğinin en önemli göstergesi sivil toplum örgütleridir. STK’lar ne kadar siyaset üzerinde etkiliyse o ülke gelişmiştir. “ dedi.
Türkiye’deki hukuk karmaşasının, siyasetteki, toplumdaki, birbirimizi anlayamayışımızın en önemli sebeplerinden birinin hukuk metinlerinin dili olduğunu vurgulayan Erdem, “ dolayısıyla bizim önce anayasadan başlamamızın doğru olacağı kanaatini taşıyoruz.” diyerek, 24 Nisan 2012 tarihinde başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere meclis başkanının da katılacağı Anayasanın Dili konulu konferanstan bahisle, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin, Türkiye Yazarlar Birliği ile böyle bir yola girdiğini ifade etti.
Yapılan konuşmaların sonrasında, hizmetleri dolayısıyla TYB Gaziantep Şubesi Eski Başkanı Hanifi Akın’a ve TYB Konya Şubesi eski başkanı Bekir Şahin’e beratları TYB Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz tarafından takdim edildi. Genel Kurula işlerinin yoğunluğu sebebiyle katılamayan TYB İstanbul Şubesi eski başkanı A. Ali Ural ve TYB Sakarya Şubesi eski Başkanı Fahri Tuna’nın teşekkür beratlarını kendilerine daha sonra verilmek üzere TYB Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Fidan aldı.
Dilek ve temennilerin alınmasının ardından oylamaya geçildi. İki listenin yarıştığı TYB 17. Olağan Genel Kurulu’nda İbrahim Ulvi Yavuz’un listesi seçildi. İbrahim Ulvi Yavuz’un listesi ise şu isimlerden oluşuyor:
Yönetim Kurulu (Asıl)
İbrahim Ulvi Yavuz
Ahmet Fidan
Prof.Dr. Hicabi Kırlangıç
Osman Özbahçe
Ercan Yıldırım
Erbay Kücet
Serkan Yorgancılar
Öner Buçukcu
Atilla Mülayim
Murat Erol
Fatih Gökdağ
Malumat Gazetesi