Osmanlı Türkçesinin Seçmeli Ders Müfredatına Alınması
Resmi Büyütmek İçin Tıklayın!
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği(TDED) Genel Başkanı Ekrem Erdem, 4+4+4 sistemiyle ortaöğretimde seçmeli dersler müfredatına Osmanlı Türkçesinin de girmesinin son derece yerinde bir karar olduğunu söyledi.
Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı Türkçesini, "Türkçenin, Türkiye Türkçesinden önceki dönemi" olarak tanımlayarak, "Osmanlıca" ifadesinin yanlış olduğunu, bunun yerine "Osmanlı Türkçesi" ifadesinin kullanılması gerektiğini söyledi.
"Osmanlıca" denildiğinde, Farsça, Almanca ve İngilizce gibi yabancı bir dil anlaşıldığını, oysa Osmanlı Türkçesiyle, 100 yıl önce bu coğrafyada konuşulan Türkçenin kast edildiğini vurgulayan Erdem, son yıllarda Osmanlı Türkçesine büyük ilgi olduğunu ifade etti.
-"Arşiv için yabancı uzman çağırırdık"-
Erdem, her yaş ve meslek grubundan insanların Osmanlı medeniyetiyle barışmak, dedelerinin mezar taşlarını okumak, kütüphanelerdeki değerli eserlerden yararlanmak için Osmanlı Türkçesi öğrenmeye çalıştığını bildirdi.
Eskiden Osmanlı Türkçesi'nin çok sayıda kişinin bildiğini, ancak zaman içinde yaşanan kültür kopukluğu nedeniyle bu sayının giderek azaldığını ifade eden Erdem, "Başbakanlık arşivindeki bazı belgeleri okutmak için bile yabancı uzmanlar getirtmek zorunda kalırdık. Artık Osmanlı Türkçesini çok iyi bilen bilim adamlarının, akademisyenlerin, meraklıların sayısı gittikçe artıyor" diye konuştu.
-"Müfredata girmesi olumlu"-
4+4+4 sistemiyle ortaöğretimde seçmeli dersler müfredatına Osmanlı Türkçesinin de girmesini "olumlu bir gelişme" olarak nitelendiren Erdem, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bu son derece yerinde bir karar. İsteyen çocuklarımız artık okullarında rahatlıkla Osmanlı Türkçesi eğitimi alabilecek. Eminim bu ders oldukça ilgi görecek. Bu uygulamanın tarihi derinliğimiz açısından anlamı çok büyük."
Erdem, son zamanlarda özellikle gençlerin kendi değerlerine bir teveccühü olduğunu belirterek, "Geçmişle bağ kurulmadan gelecek asla görülemez" dedi.
-"Daha iyi Türkçe için Osmanlı Türkçesi"-
Türkçeyi daha güzel konuşabilmek için Osmanlı Türkçesine ihtiyaç olduğunu dile getiren Erdem, şunları kaydetti:
"Dünyada ekonomik ve sosyokültürel açıdan ileri toplumlara baktığımızda, birçok kazanımlarını tarihi dokularından, derinliklerinden aldıklarını görürüz. Bununla ilgili sürekli araştırmalar yapıyorlar. Hatta ülkelerinin menfaati için Osmanlı gibi büyük bir medeniyetin tecrübelerinden istifade etmek amacıyla üniversitelerinde uzmanlık ve doktora çalışmaları yaptırıyorlar."
Osmanlı dönemini konu alan dizi ve filmlerin büyük ilgi gördüğüne işaret eden Erdem, bunlar yoluyla geçmişle bir bağ kurulmak istendiğini belirtti.
Erdem, "Her şey bir tarafa dünyaca ünlü seyyah Evliya Çelebi'nin 'Seyahatnamesi'ni, Fuzuli'nin 'Divan'ını orijinalinden okuyabilmek için bile Osmanlı Türkçesi bilmek icap ediyor" diye konuştu.
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği'nde Osmanlı Türkçesi dersleri verildiğini kaydeden Erdem, "Hem hiç bilmeyenlere hem de ileri seviyedekilere Osmanlı Türkçesi dersleri veriyoruz. Derslerde hem matbu hem de yazma metinler okutuluyor, metin okumaları üzerinden yeri geldikçe de gramer bilgileri veriliyor" bilgisini aktardı.
Haberciniz