8 Eylül Dünya Okuma Yazma Günü
Resmi Büyütmek İçin Tıklayın!
Dünya Okuma Yazma Günü dolayısıyla AA muhabirine Türkiye'de okuma kültürü hakkında değerlendirmelerde bulunan Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem, öğrenmenin yolunun okumaktan geçtiğini belirterek, Türk milletinin ise çok okuyan bir millet olduğunun söylenemeyeceğini ifade etti.
''Okumayı biz milletçe özellikle son 60-70 yılda çok fazla değerlendiremedik'' diye konuşan Erdem, çevre ülkelerle kıyaslandığında Türkiye'nin okuyanı en az ülkeler arasında olduğunu söyledi.
Erdem, ''Okumayı biz insanlara sevdiremedik, yani 'insanlar okumuyor' diye insanları suçlamanın anlamı yok. Bir Japon, bir İranlı, bir Alman bir Fransız okuyor da Türk niye okumuyor. Okumuyorsa bunun sebeplerini bence araştırmak lazım. Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi bizim kesinlikle eğitim sistemimizden, bir diğeri ise dil meselesinden kaynaklanıyor'' dedi.
Yeni nesile kitap okumayı ve kitap okuma kültürünü kavratmak gerektiğine dikkat çeken Erdem, ''Bunun için de öncelikle bizim dilde birlik sağlamamız lazım. Yani dil deyince, dil ağırlıklı olarak kelimelerdir. Kelimeler de bugünkü neslin anlayacağı kelimelerdir. Kitaplar bu şekilde yazılırsa inanıyorum ki okuyan seviyesi artacaktır. Bugün kitaplar okunmuyorsa, kitapların biraz da dilinden kaynaklanıyor. Yani yaşayan dilde kitap üretmezseniz kitap okunmaz'' diye konuştu.
Türk Dil Kurumu ve Milli Eğitim Bakanlığı'na dilde birlik sağlanması konusunda büyük görev düştüğünü anlatan Erdem, iki kurumun birlikte hareket ederek dil standardını sağlaması ve bu standart dilin çocuklara öğretilmesi gerektiğini vurguladı.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın Türk edebiyatının şaheserlerini herkesin anlayacağı hale getirilerek sunulmasının önemli olduğunu kaydeden Erdem, ''Milli Eğitim çocuklara en azından sözlük okumayı, sözlüğe bakmayı mutlaka ama mutlaka öğretmeli'' dedi.
T24