OSMANLI LİTERATÜRÜNDE BEN-ANLATILARI...

OSMANLI LİTERATÜRÜNDE BEN-ANLATILARI SEMPOZYUMU ÜSKÜP’TE YAPILDI

27/05/2024

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nin işbirliğiyle düzenlenen Osmanlı Literatüründe Ben-Anlatıları Sempozyumu (OLBA 2024) Üsküp’te yapıldı. Uluslararası düzeyde gerçekleşen etkinlikte Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi Editörü ve TDED Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Prof.Dr. Ahmet Koçak, bildiri sundu. 

Osmanlı Literatüründe Ben-Anlatıları Üçüncü Toplantısı Kuzey Makedonya'nın Üsküp kentinde, Osmanlı döneminden kalan tarihi Çifte Hamam'da, Balkan Studies Foundation (BSF) ev sahipliğinde gerçekleşti. Dünyanın farklı ülkelerinden çok sayıda akademisyenin katıldığı etkinliğin açılış konferansı Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu tarafından verildi. İbn Haldun Üniversitesi'nden Prof.Dr. Suraiya Faroqhi ve İzlanda Üniversitesi'nden Prof.Dr. Sigurður Gylfi Magnússon tarafından iki onur konuşması yapıldı. Kapanış ve genel değerlendirme ise etkinlik ortaklarından Harvard CMES Direktörü Prof.Dr. Cemal Kafadar tarafından gerçekleştirildi.

 

ZENGİN İÇERİK

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selim Karahasanoğlu, tebliğlerin içeriğinin zenginliğinden duyduğu mutluluğu ifade etti ve toplantının oldukça verimli geçtiğini vurguladı. BSF direktörü Dr. Sevba Abdula, Üsküp’te böylesi önemli bir konudaki bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Akademisyenlerin, tarih ve edebiyat araştırmalarını yürüten kurum ve kuruluş mensubu araştırmacıların ve bağımsız araştırmacıların bildirilerine yer verilen sempozyumda Osmanlı literatüründe belge niteliği taşıyan günlük, otobiyografi, anlatı, belge-roman eserlere ve yazarlarına dair başlıklar yer aldı.  

 

KOÇAK’TAN REFİK HALİD KARAY BİLDİRİSİ

24-26 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen OLBA 2024 Sempozyumu’nda Dil ve Edebiyat Araştırmaları (hakemli) Dergisi Editörü, TDED Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ahmet Koçak, “Ben-Anlatıları Çerçevesinde Refik Halit Karay’ın Hatıraları: Mine’l-Bâb ile’l-Mihrab ve Bir Ömür Boyunca” başlıklı bir bildiri sundu. Yaşadığı dönemi titizliklikle kaleme alan Karay’ın eserlerindeki “tarihi gerçeklik ben anlatısı”nı konu eden bildiride, bu tür metinlerin dönemi anlamadaki ve aydınlatmadaki önemi dile getirildi.

Galeri