MAARİF SİSTEMİNİ YENİDEN DÜŞÜNMEK KİTABI ÇIKTI
03/07/2025Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Prof.Dr. Ali Fuat Arıcı ve Yüksek İstişare Kurulu Sekreteri Doç.Dr. Özkan Sapsağlam ile Yönetim Kurulu Üyesi ve Kardelen Çocuk Genel Yayın Yönetmeni Elif Tokkal’ın yazıları, editörlüğünü Ahmet Ay’ın yaptığı “Maarif Sistemini Yeniden Düşünmek” isimli felsefi inceleme kitabında bir araya geldi. Kitap, Kitap Dünyası Yayınevi tarafından yayımlandı.
Prof.Dr. Ali Fuat Arıcı’nın “21. Yüzyılda Eğitimde Ailenin Yeri: Sorunlar ve Beklentiler”, Prof.Dr. Özkan Sapsağlam’ın “Eğitsel Bir Kavram Olarak Değer ve Değer Sınıflamaları”, Elif Tokkal’ın “Eğitimde Sosyal ve Kültürel Çevre Faktörü”, başlıklı yazılarıyla yer adığı 7 bölümden oluşan kitapta yer alan diğer akademisyenler Prof.Dr. Ahmet Çapku, Prof.Dr. İsmail Aydoğan, Prof.Dr. Zülfiye Gül Ercan, Doç.Dr. Fatih Dereli, Dr. Muhammed Bahadır, Dr. Nadir Çomak, Dr. Reşat Çetin, Ahmet Ay, Erol Demir, Erol Kömür, Emin Engin’in olarak sıralandı.
MAARİF SİSTEMİNİ YENİDEN DÜŞÜNMEK - Arka Kapak Yazısı:
Şunu açık bir şekilde ifade etmeliyiz; geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımıza, bu toplumun sahip olduğu sosyal ve kültürel birikimi, milli ahlaki ve insani değerleri vermekte zorlanıyoruz. Aynı şekilde çocuklarımıza merak duygusu ve bilim aşkının verilmesi, temel yaşam becerilerin kazandırılması, baskın yeteneğini keşfetme ve onları ilgi alaka ve kabiliyetlerine uygun mesleklere yönlendirmede zorluk çekiyoruz. Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması sistemi ciddi anlamda kilitliyor. Bir tarafta işyerlerinde, sanayide çalışacak nitelikli insan sıkıntısı yaşanırken diğer tarafta okumak istemeyen lise öğrencisi sınıfta arkadaşlarının ve öğretmenin enerjisini alıyor ve zamanını boş yere meşgul ediyor. Şu hususu da özellikle belirtmek gerekir; eğitim ile ‘zorunlu’ kavramını bir araya getirmek son derece yanlıştır. Bizim kadim geleneğimizde öğrencinin karşılığı talebedir. Talebe, talep eden, isteyen kişidir. İstemeyen kimseye bir şey verilmez. Eğitimde yaşadığımız bu vb. temel sorunlarda gösteriyor ki maarif sistemini yeniden düşünmemiz gerekiyor. Bu konu, hem eğitimcileri hem de çocuklarımızın ve gençlerin geleceğini önemseyen toplumun diğer kesimlerini çok yakından ilgilendiriyor ve onlara büyük bir sorumluluk yüklüyor.
Yayınevi: Kitap Dünyası Yayınevi
Tür: Araştırma-İnceleme
Basım Yeri: İstanbul
Basım Tarihi: 2025
PROF.DR. ALİ FUAT ARICI KİMDİR?
Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitimi Fakültesi Türkçe Eğitimi anabilim dalında öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Erzurum-Tortum’da doğmuş, Erzurum Lisesi’nden mezun olmuştur. Süleyman Demirel Üniversitesi Burdur Eğitim Fakültesini bitirmiştir. MEB bünyesinde 10 yıl öğretmen olarak çalışmıştır. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalında yüksek lisans (2001) ve doktora (2005) yapmıştır. Dumlupınar Üniversitesi Eğitim Fakültesine yardımcı doçent olarak atandıktan (2006) sonra Türkçe eğitimi üzerine doçent olmuştur (2011). Yıldız Teknik Üniversitesine geçtikten (2014) sonra profesör (2017) olmuştur. 2013 ve 2024 yıllarında iki kez ABD / Ohio Kent State Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak bulunmuştur. Alanıyla ilgili yazdığı 7 kitabı, 8 kitap editörlüğü ve çok sayıda kitap bölümü bulunmaktadır. Ulusal ve uluslararası dergilerde yayımlanmış onlarca makalesi vardır. Yıldız Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi ile Türkiye Eğitim Dergisi’ni kurmuştur. 2018 yılından beri Türk Eğitim Kongresi’ni (M. Başaran ile birlikte) düzenlemektedir.
PROF.DR. ÖZKAN SAPSAĞLAM KİMDİR?
Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesinde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanmış makaleleri, yayınlanmış kitapları, kitap bölümleri, ulusal ve uluslararası kongrelerde sunulmuş bildirileri ve bilim kurulu üyelikleri bulunmaktadır. Avrupa Birliği, TÜBİTAK, Üniversiteler, Kalkınma Ajansları ve Yerel Yönetimler tarafından desteklenmiş çok sayıda projede yürütücü, araştırmacı, akademik danışman ve eğitmen olarak görev almıştır. Ulusal ve uluslararası etkinliklerde konuşmacı ve panelist olarak görev almış, ulusal televizyon kanallarında programları ve çeşitli röportajları yayınlanmıştır. Yurt dışındaki çeşitli üniversitelerde misafir öğretim üyesi olarak ders vermiştir. Çeşitli ulusal gazetelerde ve dergilerde köşe yazıları, şiirleri ve röportajları yayınlanmaktadır. Öncelikli araştırma alanları; değer eğitimi, eğitim programları, öğretmen eğitimi, çocuk ve medya, anne baba eğitimi vb. konulardan oluşmaktadır.
ELİF TOKKAL KİMDİR?
İlk, orta ve lise eğitimini Bartın’da tamamlayan yazar İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı mezunudur. Bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde okutmanlık görevini Yabancılara Türkçe öğreterek sürdürmüştür. Aynı üniversitede ‘’Batı ve Türk Çocuk Edebiyatında Kutsal ve Kutsala Bağlı Değerler’’ konusunda yüksek lisansını tamamlamıştır. Çeşitli kurumlarda yöneticilik yapmıştır. Çocuk edebiyatı ve Türkçe öğretimiyle ilgili çalışmalarını devam ettirmektedir. Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nde yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmaktadır. Sosyal sorumluluk projeleri yürütmekte, çalıştay, sempozyum, etkinlik koordinatörlüğü yapmış ve yapmaktadır. TDED tarafından çıkarılan Kardelen Çocuk Dergisi’nin genel yayın yönetmenidir. Hayat Yayın Grubu Çocuk Yayınları Yayın Yönetmeni olarak çalışmalarını devam ettirmektedir.