EKREM ERDEM HOLLANDA'DA "DİLİMİZ KİMLİĞİMİZDİR" KONFERENSI VERECEK
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Genel Başkanı Ekrem Erdem, Hollanda merkezli Kuşaktan Kuşağa Vakfı’nın daveti üzerine 17 Mayıs 2026 tarihinde düzenlenecek olan ikinci “Türk Dil Bayramı” etkinliğine katılacak. Gurbette yaşayan Türk toplumuna Türk dili ve edebiyatının tarihsel önemi hakkında bilgilendirme yapacak olan Erdem, Avrupa’da dil şuurunun yayılmasında önemli bir rol oynayacak.
DİL ŞUURUNUN ÖNCÜSÜ EKREM ERDEM KİMDİR?
Ekrem Erdem, Sivas Erkek Öğretmen Okulu ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü mezunu olup, profesyonel hayatını eğitim ve arşivcilikte başlatmıştır. 1966-1968 yılları arasında Manisa’nın Demirci ilçesinde ve İstanbul’un Şişli ilçesinde öğretmenlik yapan Erdem, daha sonra Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi’nde arşivist olarak çalışmıştır. Türkçe dilinin korunması ve geliştirilmesi konusundaki tutkusu, onu siyasi hayata da yöneltmiştir. Siyasetle yakından ilgilenen Erdem, Refah Partisi ve Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kuruluşlarında aktif rol almıştır.
Beş dönem boyunca TBMM’de İstanbul milletvekili olarak görev yapan Erdem, AK Parti’de Teşkilat ve Araştırma-Geliştirme başkanlıkları yürütmüştür. TBMM Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi ve Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi Türk Grubu üyeliğinde bulunmuştur.
TÜRKÇE SEVDASININ NİŞANI: TDED LİDERLİĞİ
Ekrem Erdem’in en önemli görevi, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin genel başkanlığıdır. 2008’den beri bu derneğin başında olan Erdem, Türkçenin doğru kullanılması, yabancı kelime istilasına karşı mücadele ve dil şuurunun toplumda yerleşmesi için titiz bir çalışma yürütmektedir. “Dilimiz Kimliğimizdir” şiarıyla hareket eden Erdem, Türkiye’nin dört bir yanında ve Hollanda ile Almanya gibi Avrupa ülkelerinde konferanslar vermektedir. TDED başkanlığı altında dernek, her ay “Dil ve Edebiyat” dergisini, iki ayda bir “Olağan Şiir, Olağan Hikâye” ve “Kardelen Çocuk” dergilerini, yılda iki defa uluslararası hakemli akademik dergi olan “Dil ve Edebiyat Araştırmaları”nı yayımlamaktadır. Erdem ayrıca “Dilimiz Kimliğimizdir” başlıklı kitabını yayımlamış ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortak Türk alfabesi ve “Dünya Türk Dili Ailesi Günü” ilan edilmesi önerilerine destek vermektedir.
GURBETTEKİ NESİLLERE IŞIK TUTACAK
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin Avrupa ziyaretleri, gurbette yaşayan Türk toplumunun dil ve kültür şuurunu güçlendirilmesi açısından büyük önem taşıyor. Ekrem Erdem’in Hollanda’da vereceği konferanslar, özellikle yeni kuşaklara Türkçenin değerini, edebiyatın dili yaşatmadaki rolünü ve milletlerin varlıklarını kendi dilleri ve kültürleri ile koruması gerektiğini vurgulayacak. Erdem’in dil temalı konferanslarları; kendi dilini doğru kullanmayanların eğitim, iş ve aile hayatında başarılı olamayacağı, kendi dilini tam olarak bilmeyen bir insanın başka dilleri de öğrenemeyeceği meselelerini ihtiva ediyor. Bu yaklaşımla diaspora gençliğini ana dillerine sahip çıkmaları için teşvik edecek ve kimlik şuurunu güçlendirecek.
KULAKTAN KULACAĞA VAKFININ ÖNCÜLÜĞÜNDE
Hollanda’da faaliyet gösteren Kuşaktan Kuşağa Vakfı, 2025 yılında Türk Dil Bayramı’nı Avrupa’da ilk kez kutlayan kuruluş olarak öne çıktı. Vakfın Başkanı Fehmi Uzun başkanlığında yürütülen bu çalışmalar, diaspora toplumunun ana dilini ve kültürünü yaşatmak amacıyla atılmış önemli bir adım.
Vakfın 17 Mayıs 2026 tarihinde düzenleyeceği ikinci Türk Dil Bayramı, Ekrem Erdem gibi önemli isimlerin katılımı ile daha da anlamlı bir hâle gelecek. Bu etkinlik, Hollanda’daki Türk topluluğunun dilini, kültürünü ve tarihî mirasını koruma konusundaki kararlılığının bir göstergesi. Gurbetteki kuşakların, millî değerlerine ve kimliklerine sahip çıkarak bu vesileyle Türkçenin ve Türk edebiyatının değerini daha iyi anlamaları hedefleniyor.