Kaliteli kitaplar - Osman Akkuşak
Resmi Büyütmek İçin Tıklayın!
Osman Akkuşak
- yazar olacak çocuklar: mehmet nuri yardım (selis kitaplar)
120 den fazla edib, şair, ilim adamının yazmaya nasıl başladığının dolaylı hikayesi bu eserde toplanmış.. türkiye'nin âdetâ bir edebiyat ve kültür arşivini tesbit ediyor.. mehmet nuri yardım'ın bu çeşit eserlerinin sayısı 20 yi geçti sanıyorum.. tahsin.. hezar tahsin..
- bizimki türkçe sevdası: ekrem erdem (türkiye dil ve edebiyat derneği)
15 mayıs 2006 tarihinde TBMM ne verilen (türkçedeki bozulma ve yabancılaşmanın araştırılması, türkçenin korunması ve etkin kullanımı için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi) amacıyla verilen 105 imzalı bir meclis araştırması önergesi neticesinde ekrem erdem başkanlığında teşkil edilen (meclis araştırması komisyonu)nun çalışması sonunda hazırlanan rapor bu kitabın vücuda getirilmesini sağlamıştır..
dilimizin 700 bine varan söz varlığı, akrabalık adlarındaki zenginliği, ikilemeleri, eklemeli dil olmasından ileri gelen üretme yeteneği bünyesindeki kaide hakimiyeti, en kolay öğrenilen dil oluşu, ahengi gibi ana vasıfları kitabın birinci bölümünde ele alınmıştır.. ikinci bölümünde dilimizin tarihçesi ve sadeleştirilme hareketlerinden bahsedilmektedir.. üçüncü bölümde türkçenin bugünkü problemleri, dördüncüde dilimizdeki bozulma ve yabancılaşma sebepleri, beşincide ilgili kurumlara yazılı olarak sunulan çözüm teklifleri ele alınmaktadır.. altıncı bölümde hâlen yürürlükte bulunan dille ilgili kanun ve yönetmeliklere yer verilmiş bulunmaktadır..
sevgili okuyucularım, başta sayın ekrem erdem'in hizmet ve himmetiyle hazırlanan bu kitabın türkçenin yapısı, tarihi, problemleri ve çözüm yolları hakkında şimdiye kadar yazılan en ciddî en ilmî ve en geniş bir eser olduğu bu sebeple üniversitelerin liselerin dil ve edebiyat derslerinde okutulması gerektiği kanaatindeyim.. kültür ve milli eğitim bakanlıkları bütün kütüphanelerde bulunmasını sağlamakla mükellef sayılsa yeridir.. ekrem erdem'i ne kadar tebrik etsek dilimize, kültürümüze yaptığı hizmeti ne kadar takdir etsek az sayılır..
- medeniyet türkçesi: recep aslan (akıl fikir yayınları)
recep aslan sadece bir aydın olarak değil, aynı zamanda bir türkçe tutkunu olarak dilimizin içinde bulunduğu buhranlar ve problemler hakkında fikir yormuş bir münevver olarak da düşüncelerini kısa makaleler halinde tesbit ve tertibetmiş.. kestirme kısa ifadelerle dil ve kültür meselelerini münakaşa ediyor.. enteresan bir kitap..
- güneşin doğduğu yerde: recep seyhan (okur kitaplığı)
türk dili ve edebiyat öğretmeni olan recep seyhan; cümleleri sağlam, ifade gücü canlı, dili akıcı bir yazar.. hikâyeleri açıklıktan ziyade kapalı olmaya mütemayil atmosfer içinde cereyan ediyor.. hayatın önümüze çıkardığı duygular, düşünceler hassas bir ruhun ürperişleri, heyecanları halinde devam ederken içe dönük, örtülü, îmalı insan psikolojisi, san'atkârın başlıca hususiyetini teşkil ediyor.. kapalı, muğlak düşünen, duyan ama deşifre etmeden... recep seyhan duygu ve düşünce yoğunluğunu güçlü hikâyeler haline getirme kaabiliyeti gösteriyor..
- çakı çakmak – ayna tarak: bekir tuncer salihoğlu (reçete yayınları)
hikâye kitabının üstü nde bir de 'sırlı hikâyeler' yazıyor.. rahmetli biraderim ali rıza akkuşak, elinde, cebinde el aleti, el oyuncağı taşıyan mizaha yatkın bir arkadaşını görünce gülümser ve: 'çakı çakmak yan demiri...' derdi.. edebiyatçı arkadaşımız onu (çakı çakmak – ayna tarak ) yapmış.. bu kitapta kısa, keskin vurucu laflar var.. yani kısa cümleler.. günlük hayat enstantanelerinden, olaylarından alınmış kelime veya ibareler.. salihoğlunun hikâyelerinde bol vak'a.. bol kelime var.. canlı hayat var.. hareket halinde.. şaşırtıcı sözler.. sürprizli zuhûrat.. hep hareket hep lâkırdı.. kısa kısa.. bu kadar.. alın da kitabı okuyun.. kitabı elinizden bırakamayacaksınız..
recep seyhan'ın içe dönük psikolojik hikâyesi yanında salihoğlu'nun hikâyesi oynak dışa dönük, hareketli bir stil gösteriyor..
ikisi de hikâyeci.. hem de iyi hikâyeci..
bizim şerif aydemir'in hikâyesini de önümüzdeki günlerde değerli okuyucuma anlatacağım..
ben böyle gerçek hikâyeleri okudukça kendimi şiir mi evvel gelir, hikâye mi ikilemine kaptırıyorum...
Yeni Şafak