İSTANBUL TÜRKÇESİ KONULU DENEME YAR...

İSTANBUL TÜRKÇESİ KONULU DENEME YARIŞMASI ÖDÜL TÖRENİ

03/10/2012

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği amacını “Dilimize sahip çıkan ve koruyan, kaybolmaya yüz tutmuş zenginliklerimizin farkına varan; ideallerini, beklentilerini yeniden gözden geçiren ve yazmanın eşsiz güzelliğinin farkında olan gençler yetiştirmek.” şeklinde açıkladığı İstanbul Türkçesi konulu “Liselerarası Deneme Yarışması”nı sonuçlandırdı. İlk otuza giren öğrencilerin ödüllerini aldığı gece Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın katılımıyla 2 Ekim’de Cemal Reşit Rey Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç törende yaptığı konuşmada artık pek çok ülkede Türkçenin cazip bir dil olarak tercih edildiğini belirterek “Bizim varlık sebebimiz, kimliğimiz olan Türkçe, bugün Türkiye´de belki güdükleşiyor, belki kısmen kısır bir hâle getiriliyor ama dünya Türkçeyi bütün zenginliğiyle eskisinden daha güçlü bir şekilde öğrenmek için çalışıyor. Biz de buna katkı sağlamalıyız.” dedi. Arınç konuşmasında Anayasa ve kanunların dili ile TBMM’de başkanlığı döneminde, Türkçenin bu alanlarda doğru kullanımına yönelik yürüttükleri çalışmalara değindi. Türkçe bizim sevdamız olmalı. Ana dilimizi çok iyi konuşmalıyız. Çok fazla kelimelerle konuşmalıyız. 25-30 kelimeyle değil, mümkünse 20-25 bin kelimeyle konuşmalıyız vurgusu yapan Başbakan Yardımcısı, güzel konuşmanın sırrının çok kitap okumak olduğunu vurguladı ve “Çok kitap okuyan çok güzel de konuşur. Çünkü orada siz güzel cümleler göreceksiniz. Özellikle edebiyatımızın çok güzel örnekleri var. Bunları benimseyeceksiniz sonra kendi konuşmanıza yansıtacaksınız. Güdük bir dille konuşamayız.´´ dedi.

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Ekrem Erdem ise konuşmasında derneğin çalışmalarına değindi, Türkçenin dünya dilleri arasındaki konumuna dikkat çekerek Türkçenin yapı özellikleri dolayısıyla sahip olduğu avantajları aktardı. Erdem, Türkçenin bilinenin aksine kelime hazinesiyle İngilizceden daha kapsamlı bir dil olduğunu söyledi.

Geceye katılarak bir konuşma yapan Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Ali Karaçalı ise genç yazarlara seslendi. Yazmanın bir keşif ve inşa faaliyeti olduğunu vurgulayan Karaçalı, kurduğumuz her yeni cümleyle başka bir dünyanın kapısını aralar, aynı zamanda içimizde yeni bir dünya inşa ederiz, dedi. Konuşmasında bugün adlarını saygıyla andığımız büyük yazarların, şairlerin de bu yarışmaya katılan öğrenciler gibi küçücük denemelerle, şiirlerle yola çıktıklarını kaydeden TDK Başkan Yardımcısı, bizleri heyecanlandıran her başarının, her güzelliğin arkasında yoğun bir emek ve çabanın var olduğunun unutulmaması gerektiğini vurguladı ve öğrencilere şöyle seslendi: “Bugün burada deneme ödülü almaya hak kazanan öğrencilerimizin ortaya koydukları ürünlerin arkasında da inanıyorum ki yoğun bir okuma ve anlama merakı, yeni şeyler söyleme gayreti, çabası ve emeği vardır. Önemli olan bu başarının, bu emek ve gayretin sürekli olması, yazma eyleminin bir gençlik hevesi olarak kalmaması ve bilinçli bir yazarlık seçimine dönüştürülmesidir.”

Konuşmalar sonrasında geçilen ödül töreninde deneme yarışmasında başarılı bulunan otuz öğrenciye hediyeleri verildi. Yarışmada birinciliği Sultan Fatih Lisesinden Beyza Karakaş, ikinciliği Mahmutbey Lisesinden Rumeysa Ceylan, üçüncülüğü ise Kartal Mehmet Akif Ersoy Anadolu İmam Hatip Lisesinden Sümeyye Olgaç aldı.

 

http://tdk.gov.tr/wp-content/uploads/2012/10/istanbul2.jpg

 

Kaynak: https://tdk.gov.tr/icerik/basindan/istanbul-turkcesi-konulu-deneme-yarismasi-odul-toreni/