Faaliyet Detay

TURAN KIŞLAKÇI: TÜRK VE ARAP EDEBİYATINDA FİLİSTİN, KUDÜS VE GAZZE

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin (TDED) haftalık söyleşi programı “Cumartesi Buluşmaları”nda, gazeteci yazar Turan Kışlakçı, “Türk ve Arap Edebiyatında Filistin, Kudüs ve Gazze” başlıklı bir konuşma yaptı. 

Son zamanlarda çok zor günler geçiren ve soykırıma uğrayan Filistin halkı, Gazze ve Kudüs çerçevesinde edebî, tarihî ve sosyolojik değerlendirmelerde bulunan Turan Kışlakçı, meselenin geri planındaki durumları anlatarak tarihsel bilgiler verdi. 

İzlemek için: https://www.youtube.com/embed/1IpB0YMUNAU

 

DÜNYADAKİ MÜSLÜMANLARIN SAYISI ARTIYOR

“Gazze’deki savaş esnasında Müslüman olan insanların sayısı artıyor.” diyen Turan Kışlakçı, cihad anlayışının ve İslami değerlerin ne kadar önemli olduğunu Gazze’deki direnişle daha fazla farkına varıldığını kaydetti. Mekke, Kudüs ve İstanbul’un haritada aynı hat üzerinde olduğunu belirten Kışlakçı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kudüs bir kez kılıçsız fethedilmiştir. Bunu Hz. Ömer zamanında Halid Bin Velid komutasında İslam ordusu yapmıştır. Tarihte Kudüs’ü Müslüman ve Türkler yönettiğinde bütün dinlerin mensupları huzurluydu. Yahudiler dahi bunu doğruluyor. Büyük İskender, ‘Bir Afganları bir de Gazzelileri yenemedim’ diyor. ‘İsrail'i Kur’ adlı kitapta, ‘Eğer Kudüs’ü yıkacaksak Osmanlı'yı yıkmalıyız’ yazıyor ve bu sebeple Nili teşkilatını kuran İsrail, İngiltere ile birlikte oluyor. Şu an Gazze’deki tüneller Osmanlı'nın o dönemde İngilizlere karşı yaptığı savaşta yaptığı tünellerdir. Gazze savaşlarını 100 yıl önce bugün Aralık ayında kaybettik. Kazansaydık Gazze bu hâlde olmayabilirdi. Kuveyt ve Katar ne yapabilir; nüfusları, siyasi güçleri zaten yetersiz.”

Özellikle Kudüs şehrinin Müslümanlar için mukaddes şehirlerden biri olduğundan sık sık edebiyata ve şiire konu edildiğini ifade eden Kışlakçı, şunları söyledi:

“Kudüs, Mekke, Medine ve İstanbul ayette belirtildiği üzere insanların meylettiği şehirlerdir. İstanbul a ‘Beytü’l-haram’ denir. Abbasilerle birlikte Beytü'l-Makdis yerine Kudüs adı kullanılmıştır. Beytü'l-Makdis hadislerle de geçer. Hindi, Özbek vb tekkelerin merkezi Kudüs şehrindedir. Uruç ve Miraç kavramı sık kullanılıyor. Miraciyeler (Miraç gecesi okuman şiirler) mevlit gecesi okunan ‘Mevlid-i şerifler’ gibidir. İlk kullananlar arasında Efendimiz (sav) ashabı da var. Alevi türkülerinde de buna rastlamak mümkündür. Necip Fazıl’ın ‘Miraciye’si iyi bir örnektir. Muhammed İkbal’in, Akif İnan’ın Kudüs ile ilgili şiirleri çok güzeldir. Keza Nuri Pakdil’in de öyle...”

 

ARALIK 2023 CUMARTESİ BULUŞMALARI PROGRAM AKIŞI:

23 Aralık 2023 Cumartesi 

Konuşmacı: Prof. Dr. Necdet Neydim 

Konu: Türkiye’de Bir Gençlik Edebiyatı Var mı?

Saat: 14.00

 

30 Aralık 2023 Cumartesi 

Konuşmacı: Prof. Dr. Ali Fuat Arıcı, Doç.Dr. Özkan Sapsağlam, Prof.Dr. Mustafa Başaran

Konu: Türkiye Yüzyılının İnşasında Öğretmen

Saat: 14.00

 

Yer: Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Merkez

Adres: Merkez Mahallesi Feshane Caddesi No:3 Eyüpsultan / İstanbul

İletişim: 0212 581 61 72 / [email protected]

Galeri