Türkiye Yazarlar Birliği'nin 17. Olağan Kongre
Resmi Büyütmek İçin Tıklayın!
Türkiye Yazarlar Birliği’nin 17. Olağan Genel Kurulu, 24 Mart 2012 tarihinde Sümer 1 Sokaktaki TYB Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi.
BÜYÜK İLGİ
Türkiye Yazarlar Birliği Genel Merkezi’nde yapılan ve divan başkanlığına AK. Parti Konya Milletvekili, TYB üyelerinden Mustafa Kabakçı’nın üstlendiği kongreye; Ak Parti İstanbul Milletvekili Ekrem Erdem, Ak Parti Gaziantep milletvekili Mehmet Erdoğan, Ak parti Adıyaman eski milletvekili Mehmet Göksu, CHP Milletvekili Resul Akay, Server Vakfı Başkanı Mehmet Ali Bulut, Araştırmacı-Yazar Selçuk Silsüpür ve Türkiye’nin her ilinden gelen çok sayıda katılımcı iştirak etti. Kongrede İbrahim Ulvi Yavuz’un listesi, yapılan oylama ile üyelerden tekrar 2 yıl için yetki aldı.
TEMEL İLKELERDEN TAVİZ VERMEYİN
TYB, 17. Olağan Genel Kurulunun açılış konuşmasını yapan TYB Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, Türkiye Yazarlar Birliği’nin bu yıl 34. yaşına girdiğini işaret ederek, bu sürenin sivil bir toplum kuruluşu için önemli bir süre olduğunun altını çizdi.
Yavuz, TYB Türkiye’de faaliyet gösteren 90578 sivil toplum örgütünden biri olduğunu, TYB’yi diğer sivil toplum örgütlerinden ayıran vasfının kurulduğu ilk günden bu yana titizlikle uygulanan temel ilkelerinden taviz vermemesi olduğunu ifade etti.
ANAYASA’NIN DİLİ
Ülkenin içinde bulunduğu yeni anayasa sürecine de değinen İbrahim Ulvi Yavuz, oluşturulan sivil anayasa platformunda TYB’ye yer verilmemesini eleştirdi.
Yavuz, TYB’nin böyle bir oluşumda yer almaması büyük bir eksikliktir, fakat bütün bunlara rağmen TYB, bir kurum olarak üzerine düşen görevi icra edeceğini ve 24 Nisan 2012 tarihinde Ankara’da “Anayasa’nın Dili ” üzerine Dil ve Edebiyat derneği ile birlikte bir bilgi şöleni gerçekleştireceklerini dile getirdi.
MİLLETİMİZİN DİNAMİZMİNİ TEMSİL EDİYOR
TYB’nin onursal Başkanı olan D.Mehmet Doğan’da yaptığı konuşmada 34 yıl önce 1978 yılında TYB’yi 14 kurucu arkadaş bir araya gelerek kurduklarını ve bir hayali gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Doğan, genel kurulda oy verecek yazarlar içinde “onlar ilim ve sanat hayatında adeta bir kütüphaneyi temsil ediyorlar” dedi. Doğan konuşmasına “34 yıl önce Türkiye’de yazar tanımı bile şu anda tanımlandığı gibi değildi. TYB, milletimizin dinamizmini temsil ediyor.
KAFAYA YATIRIM YAPILMIYOR
Kültür ve eğitim alanında yapılan değişikliklerin olduğunu, bu çalışmaların Türkiye’nin geleceği için çok önemli olduğunu ifade etti. Anayasa çalışmalarına da değinen Doğan, diğer kanunlar gibi değiştirilen bir anayasa olmalıdır. Doğan, bu ülkede ayağa, bileğe, bedene yatırım yapılırken kafaya yatırım yapılmıyor” dedi.
GELİŞMİŞLİĞİN GÖSTERGESİ SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİDİR
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkan yardımcısı Ekrem Erdem söz aldı. Erdem yaptığı konuşmada “Türkiye’de demokrasinin gelişmişliğinin göstergesi sivil toplum örgütleridir. Sivil toplum örgütleri siyaset üzerinde ne kadar etkiliyse o ülke gelişmiştir” dedi.
ÇALIŞMA YAPILACAK
Erdem, Türkiye’deki hukuk kargaşasının, siyasetteki, toplumdaki anlaşmazlıkların temel sebebi hukuk metinlerinin dilidir diyerek, 24 Nisan 2012 tarihinde Başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere meclis başkanının da katılacağı “Anayasının Dili” konulu konferanstan bahisle, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin, Türkiye Yazarlar Birliği ile fikri bir çalışma yapacaklarını belirtti.
TÜRKİYE’NİN ÇÖZÜM BEKLEYEN BİRÇOK PROBLEMLERİ VAR
Araştırmacı- Yazar Selçuk Silsüpür de yaptığı açıklamada “Türkiye genelinden gelen yazar arkadaşlarla birlikte olmak benim için büyük bir onurdur. Türkiye Yazarlar Birliği, milletvekilleri, Belediye Başkanları ve toplumun her kesiminden insanları temsil ediyor.
Demokrasi, insan hakları başta olmak üzere Türkiye’nin çözüm bekleyen birçok problemleri var. Biz yazarlar olarak Türkiye’nin problemlerine çözüm üretme konusunda katkı sağlamamız gerekiyor” dedi.
İl Gazetesi